Foredrag

Følgende lysbilledforedrag kan bestilles:

Storvægsekspedition, Grønland

Huleklatring

Storvægsklatring

Ny Guinea

Patagonien

Se cavingartiklen i Adventure World, september 2003

Medvirkede i DR1 Temalørdag 


Storvægsekspedition, Grønland (ca 150 dias)

Om en førstebestigning på Ulamertorssuaq's 900 meter høje sydvæg. Den første nye storvægsrute med dansk deltagelse. 

Efter i nogle år at have forsøgt at samle et hold til en bestigning på Grønland, lykkedes det endelig i sommeren 2000. Inde i Tasermiutfjorden ligger flere i klatreverdenen velkendte storvægge. Specielt imponerende er Ketils 1400m vestvæg og den meget stejlere 900m sydvæg på Ulamertorssuaq. Det lidt specielle ved holdet var at kun jeg kendte de 3 andre deltagere. Ingen af dem havde mødt hinanden før ekspeditionen startede, så jeg var lidt spændt på hvordan det ville gå. Deltagerne var Jens Søndergaard (DK), Matthias Körner (D) og Lars Haugen (N). Ekspeditionens mål var Ulamertorssuaq´s 900m sydvæg ca 60 km inde i Tasermiutfjorden. 23 dage (27/6-19/7) tog bestigningen fra vi startede ved foden af væggen til vi nåede toppen. Det tog en hel dag at rappellere ned fra toppen og væggen synes pludselig meget højere. Under bestigningen var det nødvendigt at bo 8 dage i specialtelte (portaledge) som hang på væggen, idet der ingen klippehylder var. Alle forsyninger måtte vi hejse op, herunder alene 80L vand. Tasermiutfjorden har tidligere været mål for danske klatreekspeditioner, men ingen havde hidtil forsøgt sig på Ulamertorssuaq eller havde lavet nye storvægsruter af denne længde og sværhedsgrad. 

Foredraget egner sig for alle.

Billeder og mere information om ekspeditionen
Artikel bragt i Adventure World (sept 2001)

Top 


Huleklatring (ca 200 dias)

Klatring i huler i Italien, Frankrig, Østrig, Spanien samt på Borneo. Drypstenssale, underjordiske floder, mudder, is, løs klippe, smalle passager og dybe skakter er nogle af de elementer man skal kunne klare sig i ved huleklatring. Mange har besøgt show-caves ,evt. med en guide, men hvad gør man i huler som ikke er indrettet til turister. Hvordan er hulerne dannet? Hvor finder man dem? Hvordan finder man vej i hulerne? Hvad nu hvis man farer vild? Eller hvordan føles det at fire sig ned i en 300 meter dyb skakt, når pandelampen kun rækker 30 meter. Der er flere motiver til at cave: Den sportslige /tekniske del i at finde vej og bevæge sig rundt i  huler. Nysgerrighed efter hvad der mon er omkring det næste hjørne eller på bunden af skakten. Fascinationen af hulernes formationer. Endelig er der den faglige geologiske indgangsvinkel, som drejer sig om en undersøgelse og beskrivelse af de processer der har bevirket hulens dannelse. Uden generelt kendskab til disse processer kan caving være en meget risikabel aktivitet. De forskellige huler jeg har udforsket spænder over is-, kalkstens- og lavahuler.

Ved fotograferingen er der brugt multi-flash teknik med op til tre flash og slaveudløsere. Nogle gange efterlades kameraet med åben lukker, hvorefter der affyres et større antal flash på forud bestemte steder i hulen. De forskellige belysningsteknikker giver mere interessante billeder med større dybde og mere stemning end billeder optaget med kun en flash.

Foredraget egner sig for alle som kan fascineres af den forunderlige verden under jorden.

Mine hulebilleder blev d.30/3-31/8 2001 vist i et diashow på Tycho Brahe Planetarium i forbindelse med særudstillingen "7 Adventures" 

Billeder fra huleklatring
Artikel bragt i Adventure World (sept 2003)
Medvirkede i DR1 Temalørdag 

Top 


Storvægsklatring (ca 150 dias)

Tyrolertravers, Lost Arrow Spire, Yosemite

Klatring på 1000 m lodret granit. Op til en uges ophold på væggen, med overnatning på små hylder, i portaledge (en slags hængekøje) eller hængende i selen. Fra Yosemite (Californien) og Kjerag (Norge).

Billeder fra storvægsklatring.

Top 


Trekking i Irian Jaya (Ny Guinea) (ca 150 dias)

15 dages trekking alene i højlandet. Mit foredrag bygger på 3 ugers rejse i nogle af de mere isolerede dele af den indonesiske del af Ny Guinea, Irian Jaya. Først i 30'erne opdagede man at Irian Jaya's højland var beboet, men selv i dag sker det af og til at der opdages landsbyer, som aldrig har haft kontakt til det moderne samfund. I visse meget  isolerede egne praktiseres kannibalisme stadig. Livet i højlandet er meget primitivt, og foregår visse steder stadig som i stenalderen. Jeg rejste alene, hvilket gav en tæt kontakt til folkene i højlandet.

Se Billedgalleriet

Top 


Trekking i Patagonien (ca 60 dias)

3 ugers trekking i områderne Torres del Paine, Cerro Torre, Fitz Roy i de sydligste dele af Chile og Argentina.

Se Billedgalleriet

Top 


Teknik: Jeg medbringer 2 projektorer til fremvisning med overblændingsteknik.

Varighed af lysbilledforedragene: 1½-2 timer (Patagonien: ca. 1 time).

Information om foredragsholderen

Yderligere information  og bestilling ved henvendelse til Torben Redder:

Tlf. 46950415

E-mail: redder@post6.tele.dk

Spørgeskema /Bestilling af foredrag


Top 

www.MountainSport.dk

..